ЦЕНАТА НА ЛУТАНЕТО

Всеки ден в кабинета си се срещам с мъже, които идват при мен след продължително лутане по какви ли не сайтове и форуми, препоръчващи им всевъзможни „вълшебни“ хапчета за „полова мощ
Първото условие за успешно справяне с неблагополучията в сексуалната изява е да назовем адекватно (просто, ясно и разбираемо) това, което ни се случва и така да формулираме конкретна и реалистична заявка за това, което искаме да променим. Огромната част от проблемите, с които идват мъжете при мен са свързани с банални засечки, които напълно тенденциозно през последните години бяха етикетирани от медиците като „еректилна дисфункция“. Тази зловеща диагноза стресира хората, а е известно, че в състояние на стрес човешкото съзнание се стеснява и се води единствено около най-примитивните поведенчески модели на реагиране. Един от най-деструктивните начини, по който може да посрещнем ситуационната невъзможност да получим ерекция или (недай си Боже) да я загубим преди или по време на сексуален контакт, е паническото решение, че това е симптом на някаква болест. И тъй като много мъже мразят да ходят по доктори, дори и само от страх да не чуят някаква ужасяваща диагноза, те веднага започват сами да търсят „лечението“. Най-лесната стъпка е към безкрайните рекламни сайтове в интернет, предлагащи чудодейни илачи. Но тук се включва втората митологема – „трябва да внимавам да не взема нещо твърде силно и опасно, по-добре да опитам най-напред с най-лекото и то еднократно“. Така човек започва да пазарува на сляпо, доверявайки се на какви ли не омайващи внушения. Когато самите ние не сме на ясно какво точно очакваме да постигнем с избраното от нас средство, обикновено не се получава нищо. Тогава опитваме със следващото и така докато разходите ни за справяне с баналния проблем придобият застрашителни размери. Когато без да искаме сме потвърдили максимата, че „Евтиното излиза по-скъпо“ може да решим, че е необходимо да тръгнем в друга посока.
За да излезем от тази безумна въртележка, която безпощадно изсмуква средствата ни, най-напред трябва да проумеем, че сексуалната ни изява не е само въпрос на „физиология“. Дали ще получим ерекция, с какво качество и продължителност ще е ерекцията ни, зависи преди всичко от това какво преживяваме, когато взаимодействаме с еротичната партньорка. Затова най-важният препъни камък, който следва да махнем от еротичното общуване е изпитната нагласа, с която всеки път подхождаме към леглото. Това не винаги е така лесно, както да се вземе хапче и то да реши проблема. Затова си струва да се потърси специализирана сексологична помощ, която да предложи алтернативни стратегии за излизане от капана.
Навярно тук някой сърдито би възразил – „Това са глупости. Пак ни баламосват, че всичко е само от главата“. Разбира се, че не е „само от (или в) главата“, защото съзнанието и тялото ни са неразривно свързани. Когато продължително време сме в стрес, тревожните ни преживявания променят съществено процесите в тялото ни. Една от тези промени е цялостното блокиране на сексуалната ни активност, свързана с понижено желание за интимна близост, по-редки и по-слаби ерекции. Но това не са симптоми на болест а част от обичайната физиологична реакция на стреса. Това разбиране ни позволява да атакуваме стреса, породен от „засечката“, не само чрез промяна в начина ни на мислене, преживяване и взаимодействие с партньорката, но и чрез конкретна физиологична подкрепа. Психотерапевтичната помощ и приема на подкрепящи сексуалността средства не си противоречат, а взаимно се допълват.
Тук е важно обаче да знаем, че еднократният прием на каквито и да са фармацевтични средства и хранителни добавки трудно може да даде очаквания траен резултат. Тъй като става въпрос за пренастройване на организма на по-високо ниво на сексуално функциониране, което е било нарушено в стресовата ситуация, фармакологичната подкрепата следва да е до възстановяване на изходното ниво преди стреса. Затова оптималният вариант е средство, което предоставя както непосредствен позитивен ефект, скоро след прилагането, така и ефект на позитивно натрупване при по-продължителен прием. Точно такова средство е хранителната добавка „Тайната на мъжкото удоволствие“. Този продукт включва съставки, които осигуряват едновременно както непосредствено съдоразширяващо и енергитизиращо действие (безценни при приема му, непосредствено преди контак), така и траен стимулиращ ефект върху сексуалната активност и сперматогенезата, който се получава при по-продължителен прием. Тези, които обичат равносметките , лесно могат да калкулират колко биха спечелили ако вместо да изпробват целия спектър от всевъзможни „стимуланти“, рекламирани в мрежата, предпочетат изпитано средство с клинично доказан ефект.
Доц. Д-р Румен Бостанджиев, д.м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *