КОГАТО ЖЕЛАНИЕТО ЗА ДЕТЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПРОБЛЕМ

Съкровената мисия на Любовта е сътворението на нов живот и на нов смисъл в живота. За много двойки обаче стремежът да имат свое дете може да се превърне в трудна задача.
Тривиалните медицински причини за т.н. репродуктивни проблеми отвеждат към упреци и заклинания от рода на „Защо чакахте толкова?“ и „На тези години шансовете за забременяване стават все по-малко“. Дори и да съдържат някаква доза истина, подобни прокоби вкарват партньорите във водовъртежа на нарастваща тревожност, взаимни обвинения и подозрения за това „в кого е вината“. Започва паническо лутане по различни „здравни пътеки“, които неусетно се събират в един добре трасиран и павиран със средствата на данъкоплатците и потърпевшите път към „асистираните репродуктивни технологии“.
Формално погледнато е чудесно, че съвременната медицина дава шанс на всяка двойка да има свое дете. Възниква обаче въпросът – това ли е оптималният път и реалната цена, която трябва да се плати за суверенното право на всеки човек да е родител?
Ако разграничим съвременната медицина, която разкрива все по задълбочено зависимостта на физиологичните процеси в организма от емоционалното ни състояние и преживявания, от агресивните практики на медицинската индустрия, ориентирана към съсловни и корпоративни печалби, със сигурност ще констатираме следното:
1. Една от съществените причини за създаване на репродуктивни проблеми е стресовото състояние, в което понякога преднамерено се вкарват и двамата партньори. Излишното медикализиране на темата с прибързания стремеж на всяка цена да се открие „болест“, драматично отнема еротичното от сексуалния контакт. Той престава да е споделена близост, нежност и удоволствие и се превръща в тежък, пораждащ паника, изпит.
2. Първата жертва на репродуктивната тревога е интимността. Волевото усилие за сексуален контакт като трансмисия на еякулата до влагалището изковава дамоклиев меч, който съсича не само еротичното желание и спонтанност, но и свързаните с него ерекция, еякулация, лубрикация и удовлетвореност. Преживяванията неловко отстъпват пред ултимативното изискване за действие, а резултатът е нарастваща тревога, несигурност, чувство за вина и страх от пореден провал. Колкото повече партньорите затъват в това тресавище, толкова по отчуждени и враждебни стават един към друг, подозрителността и чувството им за неадекватност и безсилие нарастват.
3. Стресова ситуация, в която се оказват и при двамата партньори, блокира репродуктивните процеси както при мъжа, така и при жената. За никой не е тайна, че един от задължителните ефекти на стреса е дисбаланс в нивата на половите хормони и при двата пола. Това категорично потиска не само сексуалното желание, но нарушава сперматогенезата при мъжа и овулацията при жената. Затова изолираната медикаментозна интервенция, без отчитане и промяна на емоционалния фактор, обикновено е неефективна.
Каква е алтернативата?
Забременяването е деликатен процес, който предполага строго съвпадение между момента на овулация, (който по правило е веднъж в месеца) и осъществен точно тогава сексуален контакт с еякулация. Ако не се вземат специфични мерки за установяване кога точно при жената настъпва овулацията, вероятността за „спонтанно „ забременяване при обичайните контакти на една двойка не е особено висока. Затова първата стъпка, когато желанието за бременност не се постигне след няколко месеца, е жената да установи кога предстои следващата овулация. Това може с точност да се прогнозира чрез съвременната ултразвукова диагностика, с която разполага всеки добър гинеколог. Вместо излишна паника и импулсивно тръгване по „здравни пътеки“ , много по-адекватно е, наред с обичайните си интимни контакти, ориентирани към взаимно удоволствие и близост, партньорите да установят и кога е моментът на овулацията, в който вероятността от оплождане е максимален.
Доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *