За промяната са нужни двама (1)

Рамкирани на входната ми врата, двамата блестяха като маникени от рекламна агенция. Млади, красиви, влюбени. Той висок и атлетичен, а тя –грациозна, чувствителна и нежна.
Седнаха един до друг прегърнати, сякаш бяха в ритуалната зала, а не в терапевтичен кабинет.
Много бързо обаче тя разчупи това впечатление. Явно добре бе научила какво следва да се съобщи на лекаря. Болки при сношение, липса на желание за секс и една безкрайна поредица от отрицания на всичко, което можеше да се очаква от интимната близост.
Наложи се да я прекъсна с молбата да сподели как се чувства, а не какво не чувства.
За миг напрегнатата и усмивка застина и се свлече от лицето и. Сълзите и неудържимо бликнаха. Когато се овладя, заразказва как приятелките и непрекъснато се хвалели със сексуалните си възторзи, а тя ги слушала и се чувствала като сексуален инвалид. Изтръпвала от ужас само при споменаване на думата „секс“.
Сякаш драмата и започнала през пубертета, когато неясни болки в корема и нетипично окосмяване станали повод майка и да я води по гинекологични кабинети. Чула какви ли не страховити предположения и получавала всевъзможни „терапии“, изписвани без никой да предложи ясна диагноза. Когато вече била на 17, някаква лекарка и казала – „Всичко това е от нередовен секс, моето момиче. Как може на тези години да си още девствена“.
Почувствала се засрамена и отвратена. За миг си спомнила онези брутални сцени в родителското леглото, на които ставала неволен свидетел като малка, докато спяла в една стая с тях. Била обзета от ужас, че ще трябва да преживее всичко това „за да оздравее“.
А тогава вече били приятели с младежа, който я придружаваше сега. Романтичните им отношения рязко контрастирали с безкрайните скандали между майката и бащата. Когато те най после те се развели, тя сякаш ги преоткрила по отделно.
До този момент обаче, основна грижа за нея полагали бабата и дядото по майчина линия, в чийто дом прекарвала повечето от дните си. Посланието, което запомнила от баба си било -„Не бързай с мъжете, миличка. Виж ги какви са хищници. Само гледат да те използват и след това те захвърлят“. Същото чувала и по-късно от съсипаната след развода майка. А когато отивала при самотния си баща, с когото ставала все по-близка, той направо я боготворял. Понякога обаче уж случайно се изпускал – „Колко си ми красива принцесо. Кой ли идиот ще се опита да те излъже“. И започвал да я разпитва дали правят секс с първия и приятел (момчето, с което тя бе сега при мен). Не пропускал да се закани как ще му отреже главата, ако той и направи нещо лошо.
Другата авторитетна мъжка фигура в живота и – дядото по майчина линия, бил още по-директен. „Този голтак не е за теб“ – били думите му. – „С прекрасната си фигура заслужаваш някой богат бизнесмен, който да те изведе от малкия ни градец“.
Дори когато след завършване на училище, двамата с нейния приятел станали студенти в близкия областен град, дядото останал непоколебим. „Ако се съберете с този непрокопсаник, наследство от мен не очаквай“. Независимо, че и двамата влюбени завършили следването си с отличие и започнали веднага работа на добри позиции, дядото останал категоричен в отхвърлянето на партньора и.
Под неспирната враждебна канонада обаче, тяхната любов разцъфтявала все повече. Още като студенти, наели квартира и заживели заедно в обич и разбирателство. Били способни да се справят с всички трудности, пред които се изправели, освен с една. Сексът.
Ужасът започвал, когато вечер си лягали в общото легло. Тя направо се парализирала от страх, че и предстои нещо ужасно, болезнено и много трудно. В началото той бил безкрайно търпелив и все изчаквал момента тя да е готова. Но той все не идвал. Веднъж, след купон с приятели, дебютът се случил неочаквано. Кратка радост, че изпитът е взет, последвана от пълно разочарование. Това ли било то? Сексуалното торнадо, за което непрекъснато и говорели приятелките, за нея се оказало болезнено събитие, наблюдавано от нея сякаш от страни. При следващите опити (вече без алкохол) успявала да се отпусне донякъде, но тялото и изтръпвало и тя не усещала нищо.
Любимото и момче също било смутено. Дълго време упреквал себе си, че не успява да я предразположи. След това започнал да се съмнява в чувствата и. А когато тя отхвърляла ласките му с оправданието, че има гъдел, той напълно се отчаял. Гушвали се като братче и сестриче и търсели съня, капсулирани в мъката и безсилието си. Понякога той се събуждал и докато тя е сънена успявал да започне някакъв контакт. Неудържимият и плач обаче, напълно го изваждал от среднощния унес и от надеждата, че някога нещата ще се оправят.
Тя решила да потърси психотерапевтична помощ. Започнала безкрайни индивидуални сесии при терапевтка, която открила в мрежата. При всяка среща с нея задълбавали все повече в миналото. След година съвместна работа вече разполагала с цял набор от обяснения защо изпитва негативизъм към сексуалния контакт. Връзката с партньора и обаче, започвала да се пропуква. Накрая той решил да поеме инициативата в свои ръце, разровил се в интернет и предложил да потърсят заедно помощ.

доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *