За промяната са нужни двама (2)

Първата среща в двойковата терапия обикновено е посветена на историята, която двамата разказват. Към края на сесията уточняваме общата заявка за промяна и ангажираността на страните за нейното постигане. Противно на някои, изградени от киното представи, съвременната двойкова терапия е фокусирана предимно върху непосредствените стъпки в настоящето и близкото бъдеще. Затова задачата, която формулирахме в края на първата ни среща, бе да заменим забиващият софтуер за сексуално взаимодействие с по-адекватна и работеща версия, изработена съвместно от двамата.
Една от първите ни стъпки в следващите срещи бе да отменим задължителния характер на сношението, като синоним на понятието „полов живот“. Това бе огромно облекчение и за двамата. Неочаквано той сподели какво нарастващо притеснение е изпитвал при всяка тяхна интимна среща. Обезкуражен от нейната скованост, той все повече се вторачвал в члена си, обзет от съмнения „дали ще го вдигне и задържи изправен“. Започнал да си мисли, че нейната неудовлетвореност е резултат от това, че не винаги той е в перфектна форма.
Когато отхвърлихме идеята за секса като сценично изкуство, и двамата си отдъхнаха с облекчение. Кому е нужно това напъване „да се представим“, „да бъдем нормални“, „да покрием очакванията“? Смисълът на еротичната близост и за двамата се оказа много повече свързан със СПОДЕЛЯНЕТО.
Тя призна, че изпитва огромно удоволствие когато той я докосва спонтанно с неподправена нежност. Обясни как това е различно от „оперативната нежност“, с която той я подготвя за сношението. Очакването на неизбежното следващото действие, което тя свързва с провал и болка, направо я парализирало.
За него „стандартният секс“ също бе изгубил стойност. Идеята да си посвещават по-често време за взаимни ласки, които не следва задължително за завършват със сношение, бе приета без съпротива. Нещо повече. И двамата бяха по детски заинтригувани от възможността да погледнат на интимната близост не като на задължително и отговорно изпълнение на партньорския дълг, а като на забавна игра, в която винаги могат да проявяват креативност и импровизации.
Когато любопитството и неизискващият интерес към другия се свързаха с бликащата от дълбините на сърцето близост и нежност, аз усетих как те уверено вече бяха поели по собствения си път. Сенките от миналото бяха зад тях. Изборът какво да правят когато са заедно бе изцяло в техните ръце. Неодобрението на близките бе прието като право на тяхно мнение, което с нищо не ги ангажира. Общият им ангажимент бе единствено в съвместния творчески проект да направят заедно живота си по-красив, по-смислен и обогатяващ.

доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *